gastronomie, Řecko, Korfu, CK Datour

Gastronomie

Korfská kuchyně

Během Vaší dovolené na Korfu budete mít bezpochyby nespočet příležitostí k ochutnání místních specialit. V každém letovisku se totiž nachází spousta místních taveren, které si svou vůní, jenž se z nich line, vyloženě říkají o návštěvu. Navíc v každé správné řecké taverně můžete zajít do kuchyně a přímo tam si vybrat přesně to, co se vám nejvíc líbí.

Na Korfu nalezneme středomořskou gastronomii, která se však může občas trochu lišit od té tradiční řecké. Je to dáno tím, že ostrov byl dlouho pod cizí nadvládou. Určitě se však můžete těšit na spoustu zeleniny, oliv, přírodních olejů, mas či vždy čerstvých ryb a mořských plodů.  Suroviny, které jsou vyloženě typické pro ostrov Korfu, jsou med, sýr, olej a jogurt.

Tradičním jídlem pro ostrov Korfu je například pastisada, hovězí maso s rajčatovou omáčkou a špagetami. Také byste měli ochutnat tzatziky, osvěžující pokrm s okurkami, jogurtem a česnekem. Věhlasné jsou i místní zeleninové saláty, nebo grilovaná masa a ryby. Velká specialita mezi grilovanými pokrmy je masový špíz zvaný souvlaki. Co se nápojů týká, v horkém letním dni vás určitě výborně zchladí ledové frappé a během příjemných večerů zase oceníte některé z místních vín.

 

Tradiční nápoje  na které můžete narazit na ostrově Korfu:

Ouzo - "anýzovka" - vyráběná z vinných stonků, ředěná vodou vytváří zajímavou mléčnou barvu, podává se s pochutinami (sýr, krevety, olivy) v tradičních ouzeriích. Nechutná špatně ani zředěné s coca-colou. Pokud je dobře vychlazené, vytváří na povrchu bílé krystalky

Metaxa - známý řecký koňak pojmenovaný podle generála Metaxase. V běžných obchodech se můžete setkat s tříhvězdičkovým (nejméně kvalitní), pětihvězdičkovým (střední kvalita) a sedmihvězdičkovým (z těchto třech nejkvalitnější). Při velkém štěstí narazíte někdy i na dvanáctihvězdičkový (opravdu výborný)

Retsina - světle zažloutlé suché víno s výrazným aroma piniové pryskyřice a jemným nádechem čerstvě posečené trávy, pije se pouze k jídlu, podporuje trávení

Frappé - studená káva s hustou pěnou hojně podávaná v Řecku, pije se s mlékem a cukrem. Na výrobu se používá instantní káva. Je velmi dobrá a osvěžující v letních parnech. Nápoj Frappé vznikl úplnou náhodou v řeckém městě Thessaloniki ( Soluni). Stalo se tak v roce 1957 na mezinárodním veletrhu, kde firma pod hlavičkou Nestlé představovala nový nápoj pro děti připravovaný z mléka a čokolády a vyšejkrovaný do pěny. Dimitrios Vakondios, zaměstnanec firmy, dostal během přestávky chuť na kávu, a jelikož neměl po ruce nic jiného než šejkr, studenou vodu, kostky ledu a instantní kávu, všechno to smíchal dohromady a vyšejkroval.  Frappé bylo na světě a firma Nestlé se ho ihned ujala.

Pivo - nejčastěji můžete v místních tavernách potkat Řecký Mythos, Holandský Amstel a Heineken.

Víno - Řecká vína jsou velmi dobrá a tak se v místních obchodech a obchůdcích můžete setkat s mnoha druhy a odrůdami z celého Řeckého kontinentu i od místních pěstitelů. V některých menších vesničkách najdete i velmi dobré domácí víno od zdejších obyvatel

 

Olivy

Na Korfu nalezneme nesčetné množství olivových hájů, které se rozpínají na kamenných terasách a členitých kopcích. Olivovníky se na ostrově hojně vysazovaly za vlády Benátčanů mezi čtrnáctým až osmnáctým stoletím. Dodnes ostrov produkuje spoustu lahodných oliv, olivového dřeva a především pak oleje. Olivový olej se díky svým blahodárným účinkům na lidský organismus doporučuje ke konzumaci již od dávných časů. Příznivý vliv má například na žaludeční, střevní či nervové potíže. Sklizeň oliv na Korfu probíhá od listopadu do března. Po dozrání olivy sami padají do připravených sítí, které jsou rozprostřeny pod stromy, a zbytek se ze stromů dostane pomocí dlouhých bidel. Poté se olivy očistí a rozemelou a po vylisování a následném přefiltrování se již výsledný olej stáčí do lahví. Tento proces musí proběhnout do čtyř dnů od sklizně a to z důvodu zachování kvality a všech látek, které olej obsahuje. Zakoupená láhev takového místního olivového oleje pro Vás jistě bude představovat milou vzpomínku na dovolenou strávenou na Korfu, či dárek, který udělá radost Vašim příbuzným a přátelům.

 

Kumquat

Kumquat tvarem připomíná malinkaté pomeranče a patří se svou délkou 2-4 cm mezi nejmenší citrusové plody. Plody rostou na stálezelených keřích, případně na maximálně tři metry vysokém stromě. Je základní složkou stejnojmenného tradičního korfského likéru jménem Kumquat. Je typický zejména svoji nahořklou chutí. Díky výraznému aroma se často využívá i při pečení masa.

 

Řecký salát Choriatiki

Tento salát se skládá z pro Řecko typických a často využívaných surovin sýra feta a oliv. Řecké saláty rozhodně patří mezi velké pochoutky. Konkrétní gramáže či postupy nejsou u salátů tolik důležité. Hlavní jsou správné suroviny a ostatních závisí na chuti. Do tohoto salátu patří zralá, sladká rajčata, sýr feta, olivy (nejlépe nevypeckované), cibule, salátová okurka a na ochucení olivový olej, sůl, pepř, vinný ocet a oregano. K salátu se doporučuje bílý chléb.

 

Červené pálivé papriky plněné sýrem feta

Tyto malé kulaté papričky jsou plněné typickým řeckým sýrem a jsou marinované v nálevu. Mohou být i pikantní. Potřebujeme na to domácí nebo kupované, sterilované, pikantní papriky. Do náplně patří sýr feta, ricotta, stroužky česneku, oregano, sušený tymián a sušená bazalka. Na marinádu je potřeba olivový olej, vinný ocet, sůl, drcené chilli papričky, bylinky podle chuti.

 

 Řecký gyros s tzatziki

Řecký gyros s tzatziki je typický pokrm pro Řecko, obzvláště tzatziki je řecká kuchyně proslavená. Potřebujeme na ně řecký bílý jogurt, kopr, sůl a pepř, česnek, okurku a někdo může použít i směs koření na tzatziki. Ale základem je pravý řecký jogurt a sůl, nejlépe mořská. To vše se smíchá a jí se například k masu.

 

Musaka

Řecká musaka je tradičním, zapékaným pokrmem v této zemi. Tento pokrm se skládá z vrstev mletého masa, které může být podušené s cibulí nebo česnekem, podle toho, jak je kde zvykem. Pak je to dále zapékané s lilkem nebo rajčaty a bešamelovou omáčkou. Nebo je také s plátky brambor. Tento pokrm se liší podle oblasti Řecka nebo jednotlivých regionů.

Chcete na Lefkadu?
Vytvářím objednávku...